Esikäynti suolistoleikkaukseen tulevalle


Kävin maanantaina TAYS:lla niin sanotulla esikäynnillä. Käynti ei virallisesti ole ensimmäinen käynti koskien leikkausta, mutta tässä tapaamisessa käsitellään nimenomaan leikkaukseen liittyviä asioita. Käynnin yhteydessä tapasin avannehoitajan, hoitajan ja kirurgin. Kaiken kaikkiaan aikaa meni koko käynnillä vähän vajaa kolme tuntia.

Esitteitä mitä sain ensikäynnillä mukaani


Avannehoitajan tapaaminen


Avannehoitajan kanssa käytiin läpi mitä leikkauksessa leikataan ja millaiset avanteet tässä kolmivaiheisessa leikkauksessa tulee. Tutustuimme avannepussiin, jota tulen käyttämään tämän ensimmäisen avanteen kohdalla. Katsoimme videon pussin vaihdosta. Videolla näytettiin pussin vaihto mutta ei tyhjennystä. Se on vielä mysteeri kuinka se tyhjennys tehdään. Itse olisin halunnut kaunistelemattoman version tapahtumasta, mutta näitä käydään vielä läpi siten leikkauksen jälkeen. Toinen avanne on erilainen joten se vaatii erilaiset välineet ja varmaan hoidetaankin eri tavalla, joten siihen emme käyttäneet sen enempää aikaa. Palaamme asiaan kunhan on sen aika.

(Edit 17.2.2020) Ilmeisesti lenkkiaventeessa on samat tuotteet ja hoito on samanlaista. Coloplastin sivuilta katsoin hyviä videoita liittyen vaihtoon ja tyhjennykseen. Tässä linkki:  Ohutsuoliavanteen hoito

Avannehoitaja kertoi myös yleisesti asioista ja siitä, että avanne ei ole este harrastamiselle, työssäkäymiselle, intiimi asioille, uimiselle jne. Eli avanteen kanssa pystyy tekemään mitä vaan. PAITSI käyttämään niitä mun lempi housuja. Eli piirrettiin siis avanteelle paikka. Paikkaa ei suinkaan saa itse päättää, vaan se määräytyy sen mukaan missä iho on tasainen ja ei tule ihopoimua kun kumartuu. Sitä ei myöskään voi laittaa kovin korkealle. Ja juuri siihen avanteen suulle sattuu osumaan nyt sopivasti lempi farkkujen vyötärön kohta. Täytyy siis lähteä housu ostoksille, kunhan on toipunut. Sain mukaani tussin millä pidän merkatun kohdan mustattuna leikkaukseen asti.

Avanteen paikka merkittiin ensikäynnillä


Hoitajan tapaaminen


Hoitajan kanssa juteltiin mun fiiliksistä jonkin verran. Ehkä olisin voinut tässä alussa haluta jutella enemmänkin ihan vaan kaikesta tästä sairastamisesta ja tulevasta. Sillä se arki leikkauksen jälkeen on se mikä mua mietityttää, huolestuttaa…
Hoitaja mittasi jalkani ja antoi tukisukat kotiin mukaan, jotka laitan sitten leikkauspäivän aamuna varhain jalkaan. Mitattin verenpaine. Sain mukaani myös kolme purkkia hiilihydraattijuomaa, joista kaksi on tarkoitus juoda leikkausta edeltävänä iltana ja kolmas sitten kahta tuntia ennen kuin pitää olla sairaalassa. Sairaalassa tarvitsee olla tiistaina klo 7. Syömättä pitää olla edellis illasta lähtien.
Käytiin läpi myös verikokeiden tulokset, ravitsemusasioita, mihin tulen leikkauspäivänä, mitä tavaroita voin ottaa mukaan, kenelle soitetaan leikkauksen jälkeen ja mistä numerosta omaiset voi kysellä vointia. Perjantaina pitää käydä vielä verikokeessa veripankkia varten, mutta muuten oli kaikki asiat sitten kunnossa.


Kirurgin tapaaminen


Kirurgi jonka tapasin, ei ollut leikkaava kirurgi. Mutta tämä oli sama kirurgi jonka tapasin silloin aiemmin tammikuussa, kun leikkausta lähdettiin suunnittelemaan. Oli kiva, että oli ”tuttu” kirurgi, niin ei tarvinnut puhua jo puhuttuja asioita uudestaan. Hän sanoi, että toipumisen kannalta hyviä asioita on se, että olen hoikka, en syö tällä hetkellä kortisonia, en tupakoi ja veriarvot oli hyvät. Ainoa varjo tässä on nyt se, että koko viikon on ollut kurkku todella kipeä. Se ei itsessään ole este, mutta jos se tästä muuttu kunnon flunssaksi tai nousee kuume, niin sitten leikkausta täytyy siirtää. Toivon, että pysyn tässä terveenä, sillä nyt on paras aika tälle leikkaukselle, ottaen muun elämän huomioon. Sovittiin, että soitan perjantaina mikä on vointi ja katsotaan sitten mikä on tilanne.




Fiilikset on tällä hetkellä melko mietteliäät. Ajatukset on enemmänkin siellä toipumisajassa, eikä leikkauksessa. Uskon leikkauksen menevän ihan hyvin. Kivut mietityttää jonkin verran. Mutta eniten mietin sitä arkea sitten kotona leikkauksen jälkeen; kuinka kivuissa siellä olen, jos olen. Mitä jaksan tehdä ja kuinka pian. Kotiasioista tai lapsista ei kuitenkaan tarvitse onneksi kantaa huolta, lasten mummit ovat läsnä silloin kun puoliso ei ole kotona. Nyt vaan hoidetaan tää viikko alta pois ja äkkiä...huoh......


Naurattaa nää mun kuvat näissä blogi teksteissä :D Laatu on mitä on..mutta toisaalta, en onneksi tee mitään sisustusblogia :D
Niin ja hei, tuolla terveyskylän vatsatalon sivuilla on  paljon kaikkea infoa liittyen aiheeseen, ja sen ympärille! Linkki alla!



Vatsatalo

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Avanteen sulku ja j-pussin käyttöönotto

Miltä avanne näyttää?

Leikkauspäivä, paksusuoli veks!