Kortisoni ja ruusufinni

Iho-ongelmia


Mulla on ollut nuorempana ihan normaali iho, ei aknea ja rusketuinkin suht helposti palamatta. Olin mielelläni ilman meikkiä, ihoni ei hävettänyt. Ensimmäiset pienet iho-ongelmat tulivat yli kymmenen vuotta sitten Australian reissulla, silloin leukaan ja nenänpieliin tuli perioraalidermatiittia, eli POD. Sitten tuo POD hävisi itsestään eikä vaivannut enää vuosiin. Iho oli normaali sekaiho.


Useita kortisonikuureja

Olen koko colitiksen sairastamisen ajan syönyt vähintään yhden, normaalisti kolme, kortisonikuuria vuodessa. Yksi kuuri kestää noin yhdeksän viikkoa. Eli ison ajan vuodesta kehoni sai kortisonia. Huhtikuussa 2018 meni suoli taas tosi huonoksi ja aloitettiin kortisonikuuri, annos pidettiin korkealla kokoajan, muuten suolioireet palasivat. Mulla oli jo noin vuosi aiemmin alkanut tulla kortisonikuurien yhteydessä epämääräisiä iho-ongelmia eri puolile kehoa, kutisevia pieniä paiseita. Tässä vaiheessa en ollut saanut vielä mitään biologisia lääkkeitä. Ja Xeljanz kokeilu oli joulukuussa 2019, josta voi sivuvaikutuksena tulla muun muassa ruusu, eli ei sekään ollut syynä. Näille silloisille oireille ei löytynyt selitystä. Lääkärit veikkasivat jotain sieni-infektiota tai ruusua. Paiseet tulivat ja menivät itsestään pois noin kuukauden sisään. Elo-syyskuussa 2018, kun kortisonikuuria oli takana se neljä-viisi kuukautta, joka oli siihen asti pisin yhtäjaksoinen kuuri, alkoi kasvojen iho oireilla.


Perioraalidermatiitti ja ruusufinni

Ensin tuli POD, ja hoidin ihoa sen mukaan, mutta sitten punoitus, kutina, kipu ja pienet paiseet levisivät myös poskiin. Oireet viittasivat ruusufinniin. Iho oli todella kipeä kosketukselle ja jopa oma hengitys sattui ihoon. Uskon, että kortisoni sai tämän kaiken aikaan. Kuuri oli vaan kestänyt liian kauan  ja kroppa alkoi reagoida. Lisäksi kasvot olivat ns.kuukasvot, joka on tyypillistä kun kortisonia syö kauan. Ruusufinni-ihoa ei saa hoitaa kortisonivoiteilla.
Ohessa kuva kasvoistani miltä ne silloin näyttivät.


Ruusufinni ja perioraalidermatiitti

Perioraalidermatiitti


Olin oireiden aikaan raskaana joten se rajoitti hieman sitä miten ihoa pystyi hoitamaan. Lääkäri määräsi Skinoren ja Rosazol voidetta ja kävin myös valohoidossa. Muutaman viikon päästä oireet iholla helpottivat. Sittemmin POD on oireillut tasaisesti ja ruusufinnikin tulee tasaisin väliajoin. Taitaa tulla aina silloin kun on kauhee stressi….. Mutta ihon hoitaminen ja oikeiden tuotteiden on ollut TODELLA vaikeaa. POD ja ruusufinni reagoivat erilailla ja tarvitsevat erilaista hoitoa. Eli kasvojen eri osiin on käytettävä eri tuotteita.


Ihon kosteutus

Laitan tähän nyt esimerkkkejä niistä tuotteista mistä on ollut apua ja mitä tuotteita pystyn käyttämään toistaiseksi. Varsinkin näin ”talvella”, ja silloin kun säät vaihtelee paljon, niin iho kuivuu. Tarvitaan siis jotain joka kosteuttaa ihoa tehokkaasti mutta ei kuitenkaan villitse POD:a tai ruusufinniä. Olen kokeillut kymmeniä eri rasvoja ja toistaiseksi ainoa mikä sopii on Aqualan L. Se ei ihan riitä, esimerkiksi tällä hetkellä iho on todella kuiva, mutta mikään muu ei sovi koko kasvoille. Saa vinkata jos on joku rasva mitä suosittelet ja en ole mahdollisesti vielä kokeillut. Tällä hetkellä laitan Aqualan L voidetta ja oikein kuiviin kohtiin Bepanthenia. Tämä on siis mun ”perus rasvaus”.


Perioraalidermatiitti ja otsonoitu oliiviöljy

Sitten toi perioraalidermatiitin, eli POD:n, hoito. Siihen olis hyvä, että ei ole kosteutta, hajusteita tai mitään tuotteita ylipäätään iholla. Mutta koska kasvojen iho on niin hurjassa kunnossa välillä, niin meikkaan kyllä jos jonnekin lähden. Joskus kuitenkin kasvot on niin kipeät, että vältän lähtemistä ihmisten ilmoille sen takia. Usein tiedän edellisenä päivänä jos olen seuraavana päivänä lähdössä johonkin, niin sillon laitan yöksi vahvaa otsonoitua oliiviöljyä. Se tuoksuu, tai oikeastaan haisee, aika voimakkaalle. Mulle tulee siitä tuoksusta mieleen sähköpalo :D Ei oo siis mikään hyvä tuoksu. Aamulla pesen kasvojen POD osat Marseille saippualla ja laitan meikin alle Aqualan L voidetta. Tällä pärjää päivän, eikä meikki ärsytä ihoa eikä kutita kauheasti. Tuota otsonoitua oliiviöljyä saa luontaistuotekaupoista ja sitä on eri vahvuuksia. Tuo vahva on purkissa ja ”kiinteä” koostumukseltaan, normaali versio on pumppupullossa ja öljymäinen. POD:a oon hoitanut tuolla otsonoidulla oliiviöljyllä muutenkin ja se on auttanut. Reseptillä saadut voiteet tuo apua mielestäni melko hitaasti, viikoissa. Mutta tämä otsonoitu oliiviöljy auttaa pahaankin POD:iin jo muutamassa päivässä. Suosittelen tätä myös ihan akneen. Ainoa miinus tuossa on tuo haju ja se, että iho on tahmean / öljyisen tuntuinen. Hintakin on kohtuullinen.






Ruusufinnin oireiden lievitys

Ruusufinniä onkin hankalampi hoitaa. Ainakin mulla ruusufinni reagoi epäsopivien tuotteiden kokeiluihin tosi voimakkaasti. Iho tulee entistä kipeämmäksi, turpoaa, kutisee, punoittaa ja on selvästi todella tulehtunut. Epäsopivaa tuotetta ei pysty pitämään iholla lainkaan vaan iho on pestävä heti. Kasvojen, muut kuin POD osat, pesen apteekista saatavalla La Roche-Posay tuotesarjan Effaclar vaahtoavalla pesugeelillä. Voin pestä tällä koko kasvot, mutta POD kohdat pesen erikseen myös Marseille saippualla. Tää on ollut jo pitkään tosi ok eikä aiheuta mitään ongelmia.




Sitten niitä tulehtuneita poskia, jossa ruusufinni on pahimmillaan, on ollut vaikea hoitaa. Reseptirasvat vaikuttaa tähän hitaasti. Otsonoitu oliiviöljy on ollut ruusufinniinkin ihan hyvä ja laitankin sitä kaikkilalle kasvoihin ehkä 2-3 kertaa viikossa, yleensä yöksi. Iltaisin kasvojen pesun jälkeen, ja ennen reseptirasvan laittamista, laitan The Ordinary tuotesarajan Lactic Acid 10%+HA 2% seerumia. Seerumi sisältää maitohappoa ja kuorii ihoa tehokkaasti. Lisäksi se sisältää tasmanialaista pippurimarjaa joka tunnetaan ihoärsytystä rauhoittavista vaikutuksistaan. Tää on ollut tosi hyvä tuote! Alkuun se vähän pistelee ja tuntuu epämiellyttävältä jonkin aikaa Aamulla iho on paljon paremman tuntuinen kuin edellisenä päivänä. Mutta koska tämä kuorii, niin en käytä joka ilta. Ohjeissa sanotaan, että vois käyttää joka päivä, mutta itse käytän ehkä joka toinen ilta. Olen tilannut tämän sarjan tuotteita cocopandan sivuilta.


Meikkaaminen ja ruusufinni

Meikkivoiteen löytäminen on ollut myös vaikeaa…. Tarvitsen peittävyyttä ja keveyttä. Täydellistä ei ole vielä löytynyt, etsintä jatkuu.. Mutta tällä hetkellä on käytössä apteekista saatava Vichy merkin meikkivoide. Siitä ei tule POD oireita eikä pahenna ruusufinniä. Ongelma tässä on se, että värivaihtoehtoja ei oikein ole. Olen siis ostanut vaalean, neutraalin ja tumman värin, ja teen näistä sitten sekoitusta sen mukaan minkä värinen iho milloinkin on. The Ordinarylla on myös tullut meikkivoiteita ja tilasin sellaisen nyt kokeiluun tuolta Cocopandan kautta. Värin valinta oli haaste, katsotaan menikö nappiin. Ohjeet värin valintaan oli kuitenkin hyvät. Ja hintakin oli ihan ok. Puuterina on tällä hetkellä Jane Iredalen mineraalipuuteri. Puuteria en aina laita meikkivoiteen päälle laisinkaan ja taas vastaavasti jos iho on hyvässä kunnossa, niin laitan pelkkää puuteria. Tässä mineraalipuuterissa miinusta on korkea hinta. Plussaa on riittävyys ja sävyvaihtoehtoja on paljon.


Kokeiluun uudet tuotteet

Tässä on siis tuotteet mitä käytän kasvojen ihon hoitoon ja mitkä meikit tällä hetkellä sopivat. Kun kasvot ovat normaalissa kunnossa, niin perus rasvalla ja satunnaisella "kuorimisella" The Ordinary sarjan seerumin avulla pärjään. Hyvän meikkivoiteen ja riittävän rasvaisen rasvan kun vielä löydän, niin olis hyvä. Tilasin myös Konjac sienen, joka oikein toimiessaan olisi hyvä lisä ruusufinni-ihon hoitoon ja uskon, että se auttaisi myös siihen, että iholle tulisi sitä kaivattua heleyttä. Katsotaan kuinka käy…. Lopussa vielä kuva niin sanotuista kuukasvoista ja siitä mikä on tilanne nyt kun kasvot ovat normaalissa tilassa. Kuvakulmat on valitettavasti erilaiset, mutta ”hamsteriposket” erottuvat silti mielestäni hyvin :D








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Avanteen sulku ja j-pussin käyttöönotto

Miltä avanne näyttää?

Leikkauspäivä, paksusuoli veks!