Kaksi viikkoa paksusuolen poisto leikkauksesta


Avanne tällä hetkellä

Edellisessä postauksessa kirjoitin siitä, että avanne on vähän ongelma vielä. Se tuntui todella epämukavalta. Olin tietoinen siitä kokoajan. Leikkauksesta on nyt kohta kaksi viikkoa.
Sairaalassa ollessa piti kahdesta sidosmallista valita siinä käsituntumalla se mitä haluaa käyttää.  Kävi niin, että sen minkä aluksi valitsin niin aiheutti minulle sietämätöntä kutinaa. Olin onneksi ottanut kotiin mukaan tämän toisen vaihtoehdon ja kokeilin sitä yhtenä päivänä. Ero oli valtava! Hieman iho kutisi, mutta se johtui varmasti vielä siitä aiemmasta sidoksesta. Soitin avannehoitajalle ja kävin sairaalalla vaihtamassa saadut sidokset toisiin. Nyt käytössä on ollut siis tämä toinen sidos ja ihan uuden elämän oon saanut tämän myötä! Enään ei kutise, kirvele tai satu samalla tavalla. Tikkien (?) kohta välillä vihloo ja kirvelee, mutta sen kanssa pystyy elämään. Se jatkuva kutina oli kauheeta… Mutta edelleen on inhottava tunne vatsalla ja tavallaan elän kahden päivän sykleissä. Odotan aina päivää kun vaihdan sidoksen. Että kun nyt siedän tätä inhottavaa tunnetta sinne asti, niin sitten on hetkellisesti kaikki hyvin kun saa sidoksen irti ja suihkutella sitä. Ja sitä kuvitttelee, että se seuraava sidos ei tunnu niin kurjalta. Tämän sidoksen kanssa on kuitenkin paljon hetkiä, kun avannetta ei edes muista. Ja uskon, että kunhan tikit on parantuneet, niin tää on ihan hyvä. Pussin tyhjennän varmaan keskimäärin 5 kertaa päivässä ja siinä ei oo mitään ongelmaa. Eikä vatsan toiminnassa muutenkaan. Sain reseptillä  Visibliniä ja jotain ”ripulilääkkeen” tapaista, mutta en oo joutnut käyttään kumpaakaan. Coloplastin sivuilta löysin hyviä juttuja ja videoita liittyen avanteeseen. Kontrolli on viikon päästä. Odotan sitä…

Vaihdoin tuohon harmaaseen Coloplastin pussiin, se tuntuu hyvältä tällä hetkellä.



Vertaistukiryhmistä apua

Kuuluin ja kuulun edelleen Colitis ja Crohn vertaistukiryhmään Facebookissa. Ryhmä on ollut kyllä hyödyllinen siinä mielessä, että on voinut kysyä asioista ja aina joku on ollut samassa tilanteessa ja sieltä saa hyviä vinkkejä. Liityin ennen leikkausta J-pussileikattujen ryhmään ja siellä on kans hyvä meininki. Toki pitää muistaa, että harvemmin ne kenellä menee täydellisesti, kokee tarvetta kuulua tai kirjoittaa vertaistukiryhmään. Ja muutenkin ihmiset puhuu vähemmän niistä hyvistä asioista, se vaan on jotenkin helpompaa puhua niistä huonoista…
Kyselin tuolla Facebookin vertaistukiryhmässä ihmisten kokemuksia kolmivaiheisen leikkauksen suhteen, ne parhaat ja haasteellisimmat hetket. Päättelin, että seuraavassa vaiheessa lenkkiavanteen hoito saattaa tuottaa haasteita, mutta sitä ei tavallisesti pidetä niin kauaa, kuin tätä ensimmäistä avannetta. Ja seuraava haaste on sitten siinä kun pussi otetaan käyttöön. Mutta niistä vaikeuksista pitäis selvitä melko pian myös. Mun on jotenkin helpompi olla, kun vähän tiedän etukäteen, että mitä on odotettavissa ja miten mahdollisesti voin asioita omalla kohdallani helpottaa. Fakta on se, että takaisin tästä tilanteesta ei enään pääse, pitää vaan toivoa, että on niiden onnekkaiden joukossa joille leikkaus on tuonut sen elämän takaisin. Lääkärin tapaan kuun lopussa ja haluan siellä keskustella jo hieman alustavasti jatkosta, että millaisella aikataululla seuraavat leikkaukset suoritetaan. Vertaistukiryhmästä selvisi, että joillakin on ollut melko pitkät välit leikkausten välillä ja joillakin on kaikki kolme leikkausta suoritettu suht lyhyen ajan sisään.


Miltä tänään tuntuu

Oon toipunut fyysisesti hyvin, jaksan liikkua ja tehdä asioita. Ainoastaan paino on pudonnut melki kaksi kiloa tässä kahdessa viikossa. Että se on saatava nyt nousuun. Olin normaalipainoinen, tai siellä alarajalla jo ennen leikkausta, ja nyt ollaan kyllä siellä alipainon puolella. Vajaan energian huomaa siinä, että huippaa päässä aina kun nousee ylös. Vieläkään ei pysty nukkumaan täysin suorana selällään eikä kummallakaan kyljellä. En tiedä miksi kyljellä ollessa sattuu, mutta sekin kipu lievenee kokoajan. Olen kylkinukkuja, joten kaipaan sitä.

Vaikea suunnitella tätä vuotta. Uskaltaako varata ulkomaan matkaa syksylle, voiko osallistua kesällä häihin, entäpä muut juhlat ja kekkerit… Kaikki on epävarmaa. Nyt oon toipunut tosi nopeasti, omasta mielestä. Ja hommat toimii avanteenkin kanssa, nyt kun sidos on sopiva. Tälläin tää on ihan ok. Mutta entäs toisen vaiheen jälkeen? Koska se edes on? Toivon, että seuraavat leikkaukset olis mahdollisimman pian.


https://www.coloplast.fi/

https://www.facebook.com/crohnjacolitisry/

https://crohnjacolitis.fi/toiminta/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Avanteen sulku ja j-pussin käyttöönotto

Miltä avanne näyttää?

Leikkauspäivä, paksusuoli veks!