Kuukausi paksusuolen poisto leikkauksesta



Nyt on kulunut ensimmäisestä leikkauksesta kuukausi. Eilen oli kontrollikäynti TAYS:lla. Tapasin avannehoitajan, lääkärin sekä hoitajan. Käynteihin kului aikaa yhteensä reilu 2,5h. Minulle tehdään tämän vuoden kuluessa j-pussi leikkaus. Leikkaus tehdään kolmiosaisena.


Avannehoitajan tapaaminen

Täytyy kyllä sanoa, että TAYS:lla on todella kivat avannehoitajat. Siis aivan ihania ihmisiä! Vaikka sinne menis niin, että huolet painaa niin lähtiessä on hyvä mieli. Mulla on nyt ihan hyvä tilanne avanteen kanssa, kun löytyi tuotteet jotka eivät aiheuta allergiaa. Avanteen malli on hieman haastava, mutta sen kanssa selvitään. Vielä kaks-kolme viikkoa ja avanne näyttää siltä miltä se normaalisti näyttää. Laitan sitten kuvia miltä avanne on näyttänyt nämä ensimmäiset viikot ja kuinka se on muuttunut tänä aikana. Eilen otettiin vielä kaksi tikkiä irti, mutta yksi sinne nyt jäi, jota ei millään saa irti, mutta se ei vaivaa mitenkään, joten ei haittaa. 
Ei tehty vielä hoitotarvikejakelutilausta, sillä halusin kokeilla vielä kaksiosaista sidosta. Se mahdollistaisi sen, että pussin kokoa voi muuttaa tarpeen mukaan. Pidän mökkeilystä. Mutta mökillä on vain ulkokäymälä ja en mielelläni käy siellä keskellä yötä pussia tyhjentämässä. Joten näihin tilanteisiin olisi hyvä olla käytössä isompi pussi, joka riittäisi yön yli. Vastaavasti jonkin juhlamekon alle olis kiva laittaa pienempi pussi. Myös kaksiosaisesta on käytössä kuperamalli. Tämä on kovempi kuin aiemmin käyttämäni yksiosainen kupera. Testaan tätä parin vaihtokerran verran ja soitan sitten avannehoitajalle, että mihin sidokseen päädyn. Sitten laitamme hoitotarviketilauksen tänne omaan terveyskeskukseeni, josta jatkossa haen tarvittavat tarvikkeet. 
Nyt yhden päivän kokeilun perusteella en usko, että päädyn tähän vaihtoehtoon. Tämä on sen verran kova verrattuna yksiosaiseen, että ajoittain tuntuu tosi ikävältä. Sinänsä harmi, että ne tasaiset mallit eivät avanteeseen kohdallani sovi, siitä olisin voinut ottaa käyttöön sen kaksiosaisen muuten. Iho on siis hieman kuopalla avanteen ympäriltä ja kuperamalli tiivistyy avanteen ympärille paremmin. Mutta avanteen kanssa on siis kaikki ihan ok. Syömään pitää ruveta enemmän, jotta saan painoa nostettua seuraavaa leikkausta varten. Ruokarajoitteita ei sinänsä ole. Sienet ja raa`at kasvikset pitää pureskella hyvin. Raakoja porkkanoita eikä pähkinöitä suosittele lainkaan. Jos tulee tukos niin siihen vinkkinä, että juo Coca Colaa ja liikkuu.


Yksiosainen avannesidos

Kaksiosainen avannesidos



Lääkärin tapaaminen

Lääkärin kanssa puhuttiin siitä mitä seuraavassa leikkauksessa tehdään. Ja jotenkin en ollut ajatellut, että vielä tällä käynnillä lyödään mitään leikkausaikataulua lukkoon, mutta olen nyt sitten taas leikkausjonossa. Tämän suunnitelman mukaan toukokuussa on seuraava leikkaus, jossa siis poistetaan peräsuoli ja se pieni pätkä paksusuolta sekä rakennetaan J-pussi. Syy miksi paksusuolta ja peräsuoli jätettiin ensimmmäisessä leikkauksessa on se, että tässä toisessa leikkauksessa on helpompi rakentaa se j-pussi kun on "tuoretta" pintaa mihin se j-pussin pohja tulee. Lisäksi peräsuoli ja paksusuolen loppuosa menee niin syvälle lantioon, että se olisi ollut vaikea operoida ensimmäisessä leikkauksessa. J-pusseja ei tehdä kesällä, joten siksi on toiveissa päästä toukokuulle leikkaukseen. Päivystystapaukset (ja mahdollinen hoitajien lakko) saattaa kuitenkin siirtää leikkaukseni elokuulle, mutta sille ei mahda sitten mitään. Jos kuitenkin aikataulu pitää, niin sulkuleikkaus on sitten elokuussa. On paljon parempi fiilis, kun on joku konkreettinen aikataulu mitä kohti mennä. 
Nykytilanteesta lääkäri kysyi onko kipuja ja onko muuten mennyt hyvin. Kevyttä kävelyä ja rauhallista liikkumista voi tehdä, nostamisen kanssa suositteli olemaan vielä pari viikkoa varovainen.

Hoitajan tapaaminen

Hoitajan kanssa käytiin läpi aiempi esitietolomake. Pari muutosta ja lisäystä sinne tuli muun muassa allergian osalta (avannetuotteet) sekä epiduraalin kanssa ilmennyt ongelma aiemmassa leikauksessa, kun epiduraali ei pysynyt kahdesti paikoillaan ja kipuja ei siksi saatu hallintaan. Minulla on ollut samaa ongelmaa synnytysten yhteydessä, joten tilanne ei siis ollut mitenkään "poikkeava". Mutta tämä pitää ottaa seuraavissa leikkauksissa huomioon, jotta kivuista ei tarvitse kärsiä.
Hoitaja kertoi seuraavan leikkauksen olevan haastavin toipumisen suhteen, sillä saumakohtia on kolme. Saumat voivat pettää, verenkiertoa ei tule ja joudutaan uusintaleikkaukseen, märkäpesäkkeitä syntyy, lenkkiavanteen kanssa voi olla vaikeuksia ja sairaalassa ollaan pidempään. Tuli hieman kauhistunut olo kaikesta siitä infosta mitä voi mennä pieleen. Muutenkin pelottaa tämä prosessi edelleen, että mihin sitä on oikein lähdetty....mutta paluuta ei luonnollisesti ole....
Hoitajakin sanoi, että painoa on saatava lisää, jotta jaksan toipua seuraavasta leikkauksesta ja sen myötä laihtuu sitten taas kuitenkin. Eli siihen on nyt keskityttävä ihan todenteolla. 


Fiilikset on jännittyneet ja helpottuneet yhtäaikaa. Nyt on jonkinlainen aikataulu leikkausten suhteen, on välietapit mitä kohti mennä. Haamuhätä on edelleen aika voimakas, varsinkin aamuisin. Poistuukohan se sitten kun se pieni pätkä paksusuolta ja peräsuoli poistetaan....näin ainaki voisi kuvitella.... Mutta aiemmin suunniteltu etelänmatka syyskuulle pitää nyt kyllä hylätä....lähdetään reissuun sitten kun koko tämä prosessi on ohi ja toipuminen lähtenyt hyvin käyntiin....tämä on nyt tärkeämpää....

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Avanteen sulku ja j-pussin käyttöönotto

Miltä avanne näyttää?

Leikkauspäivä, paksusuoli veks!