Liikunta ja avanne

Onpas ollut kiirettä viime aikoina! Lapset kotona kokoajan, viimeisiä kevään opintoja ja tehtäviä tehtävänä, luonto heräilee ja istutushommat odottaa ulkona...



Huhtikuun alussa aloitin kevyen liikkumisen, silloin leikkauksesta oli kulunut hieman yli kaksi kuukautta. Kokeilin kotona Fiilis Fitneksen live-tuntina flow joogaa. Flow joogasta innostuin viime vuonna ja se on tuntunut hyvältä. Nyt on kuitenkin kulunut niin pitkä aika siitä kun on ylipäätään tehnyt yhtään mitään, joten keho on jäykkä. Vatsalihasten käyttö tuntui oudolta, jopa epämiellytävältä paineelta avanteen kohtaan. Tein kuitenkin harjoitteen kokonaisuudessaan niin hyvin kuin vaan jaksoin. Liikkeet tuntuivat vielä seuraavinakin päivinä kehossa. Tuollainen live- ja online-tunti oli hyvä vaihtoehto osallistua tunnille. Kotona en niin välittänyt onko pussi hyvin tuettuna vai ei. Ryhmäliikuntatunnilla olisin varmasti "tarkkaavaisempi" ja pohtisin sitä, että näkyykö avannepussi muille, toivottavasti siitä ei kuulu ääniä jne. Keskittyminen itse harjoitteisiin saattaisi kärsiä. Joten näin oli hyvä aloittaa, kynnys oli matala. Paineen tunnetta avanteen kohdalla olen huomannut aiemminkin, kun olen kantanut kuopusta sylissä. Toivon tämän liittyvän vaan siihen, että ne vatsalihakset siellä aktivoituu ja painaa hieman siihen suoleen ja avanteeseen. Mutta toki teen liikkeet jatkossa niin, että mikäli tuntuu tosi tosi epämiellyttävältä, niin jätän liikkeen tekemättä tai mukautan :)

https://www.fiilisfitness.fi/

Alunperin mun toinen leikkaus, missä rakennetaan sitten se j-pussi, oli suunniteltu tehtäväksi toukokuussa. Kaksi viikkoa sitten soitin asiasta sairaalaan ja sanoivat, että ei kiireelliset leikkaukset siirtyvät syksyyn. Noin viikkoa myöhemmin luin kuitenkin Aamulehdestä, että TAYS alkaakin taas suorittamaan kiireettömiä leikkauksia ja kutsu niihin saattaa tulla lyhyelläkn varoitusajalla. Joten tilanne on nyt se, että olen asennoitunut siihen, että leikkaus on vasta ensi syksynä mutta soitto saattaa tulla myös tässä lähiaikoina. Mikäli leikkaus on vasta syksyllä, niin koen tärkeäksi kasvattaa fyysistä kuntoa sinne asti. Voimia ei ole juurikaan. Colitis jo esti urheilemista ennen leikkausta ja myös leikkauksesta toipuminen on heikentänyt minua.



Olen ollut aikoinaan kova kävelemään. Viikossa saatoin kävellä 40-60 km ja 10 km meni ihan helposti kerralla. Kävin viikko sitten reippaalla 5 km kävelylenkillä. Olin ihan puhki. Selkää särki, lonkat oli kipeät ja jalkojen lihaksia jomotti pari päivää. Ei hyvä. Päätin, että nyt tää homma on otettava tosissaan ja tarvitsen siihen apua. Varasin maksuttoman PT-valmennuksen kartoituksen Suomen Urheiluosteopatialta. Käynnillä keskusteltiin mun tavoitteista, mahdollisuuksista ja toiveista. Yrittäjä Jari Jääskeläinen ymmärsi heti mitä haen ja mitä tarvitaan. Keskitymme treeniin ja sen laatuun. Kyse on kohdallani kokonaisvaltaisesta kunnon kohottamisesta. Ja koska tällä haetaan fyysistä hyvinvointia niin tarkoitus on tehdä treeneistä mukavia. En ole ollut mikään urhelija aikuisiällä ollenkaan. Nyt haaveissa kuitenkin siintää se, että voisin joskus tehdä juoksulenkkejä. Nyt se on kuitenkin jokin kaukainen tavoite tuolla jossain, aloitan rauhallisesti kehoa herättelemällä ja aktivoimalla pitkään käyttämättömänä olleita lihaksia. Fiilis on hyvä ja luottavainen sen suhteen, että kun syksy koittaa, niin fyysinen kunto on varmasti parempi ja seuraava leikkaus ei verota voimia niin paljon kun pohja on jo parempi, kuin ennen ensimmäistä leikkausta.

https://www.suomenurheiluosteopatia.fi/


Tuntuu, että hermo on ollut vähän tavallista kireämpänä viime aikoina, niin on ollut senkin kannalta hyvä ottaa sitä omaa aikaa, purkaa sitä mieltä ja koittaa jättää ne kireydet sinne lenkille. Sekin mikä tässä on aivan mahtava puoli, niin enää ei tarvitse pälyillä lenkillä ollessa vessaa tai pusikkoa ja kantaa mukana vaihtovaatteita... <3


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Avanteen sulku ja j-pussin käyttöönotto

Miltä avanne näyttää?

Leikkauspäivä, paksusuoli veks!